Il Lambrusco de l’Emilia

lambrusco destacadaEl Consorci per a la Promoció i Protecció dels vins de la ” Reggio Emilia “, a Itàlia, té alts estàndards de producció, que, tot i conservar les velles tradicions de la viticultura, sempre estan en sintonia amb els temps moderns, adaptant-se a les noves tecnologies sense alterar el sabor perenne del Lambrusco.

Les àrees incloses en el Consorci són les que s’estenen a les províncies de Ferrara, Mòdena, Piacenza, Reggio Emilia i Bolonya.

Les vinyes d’aquesta categoria són recomanades i monitoritzades constantment pel Consorci. Lambrusco Emilia està inclòs en aquest grup i és conegut per la seva nota espurnejant i sobretot per la seva frescor.

Mapa de la regió Emilia a Itàlia

El Lambrusco Emilia té, igual que molts altres tipus de vi, característiques diferents depenent del celler que el produeix. Per exemple, un produït per la Cantina Sociale Gualtieri es coneix com “sec”, i el preu per ampolla oscil·la entre els 4 € en endavant. Les principals característiques d’aquest vi són el color vermell i un contingut d’alcohol relativament baix, de l’ordre dels 11 graus. El vi s’ha de servir a una temperatura de 16 graus.

Escuma clàssica que es crea en la vora de la copa quan s'abocaEl Lambrusco negre és fàcilment recognoscible per una característica “visual”, és a dir, per l’escuma clàssica que es crea en la vora de la copa quan s’aboca.

Aquesta escuma és el resultat dels processos de vinificació que converteixen sucres en diòxid de carboni i alcohol.

Hi va haver un temps en què la fermentació es realitzava en dues etapes: durant la temporada d’hivern, la temperatura freda detenia la fermentació i aquesta es reanudava a la primavera següent. Entre els mètodes utilitzats en l’actualitat estan el clàssic, o Champagne, i el vas clos.

imagesEn el primer, el most es posa en contacte amb els llevats que asseguren un alliberament constant dels sucres del raïm. En el segon, l’emmagatzematge del vi obtingut a partir de la primera fermentació en dipòsits d’acer inoxidable al que s’afegeixen als mosts filtrats obtinguts exclusivament a partir de raïms de Lambrusco.

El segon mètode és el més popular, ja que permet embotellar el vi en diferents èpoques de l’any, el que deriva en un vi que és sempre jove i fresc que és molt apreciat per la seva relació qualitat preu.

Deixa un comentari

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s