El dia 4 d’octubre de 2006, el llavors director de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA), Manuel Hernández, va anunciar l’adjudicació pel procediment d’emergència de les obres de canalització i desguàs del barranc de Caputxins de Tortosa fins al riu Ebre, amb un pressupost de 4.060.000 euros, després que uns forts aiguats provoquessin una barrancada considerable i importants destrosses al Temple i a Sant Llàtzer. L’aigua va obrir un gran forat al carrer Caputxins degut a que les obres havien estat parades per diferents complicacions tècniques «descoordinació dels serveis» segons l’ACA durant més d’un any.
La canalització d’aproximadament un quilòmetre de recorregut té una capacitat per a portar uns 25 metres cúbics per segon, surt des del barranc de caputxins al barri de Sant Llàtzer, creuant la via del tren i el canal, passa paral·lel a aquest i fa un gir a la caserna dels mossos, on continua fins a l’avinguda Generalitat a l’altura del Bimil·lenari i desemboca en el riu Ebre per la part dreta del pont, entre les terrasses del pont i l’avinguda Mossèn Manyà, havia de recollir també les aigües pluvials del nou pla parcial Porta de Tortosa i de la rotonda del Bimil·lenari.
Aquesta infraestructura tenia com a objectiu evitar les periòdiques inundacions dels barris de Sant Llàtzer i Temple en situacions de pluges importants. Però com es va poder demostrar en episodis posteriors, com el viscut el 17 de novembre de 2012, no ha servit per res. El barri de Sant Llàtzer és encara avui una de les zones de Tortosa més afectades pels aiguats i les barrancades. Des dels balcons i finestres propers a la via del tren es poden fer imatges tan espectaculars com aquestacada vegada que plou una mica.
Són més d’un els comerços i baixos que pateixen les conseqüències d’unes obres mal fetes i s’inunden sempre que baixa el barranc. A sobre hem observat amb estupor una pràctica habitual per part de l’ajuntament que consta en treure les reixes dels embornals perquè aquests no s’obstrueixin amb les fulles i les escombraries que arrossega l’aigua, això comporta un greu perill per als vianants, sobretot si hi ha una caiguda de 2 m d’alçada com la del carrer Barcelona.
A més sembla que hi ha una gran descoordinació ja que aquests embornals romanen oberts durant dies encara que no hagi pronòstic de precipitacions. Des de Tortosa serveix volem denunciar aquesta situació i instem a l’ajuntament a que proposi una solució definitiva a aquest problema que fa tant de temps que arrosseguem.
Per estar més informat:
- Tortosa inicia les obres per evitar les inundacions per pluges al raval de Sant Llàtzer
- Estudi Geotècnic en Primera Fase per al projecte de soterrament i canalització del barranc dels Caputxins, a Tortosa
- Execució del projecte de canalització del barranc dels Caputxins
- L’ACA reacciona i ara destinarà 4,6 milions a la canalització del barranc de Caputxins de Tortosa
- Aquest article ha estat redactat expressament per a la seva publicació a Tortosa serveix
24/05/14 Un cop més ens hem hagut de banyar fins als genolls per a poder salvar el negoci, amb els perills que això comporta. No es només que estiguem sols i que l´ajuntament no faci res al respecte, si no que a sobre hem de pagar amb diners de la nostra butxaca obres que no serveixen per a res com les de la plaça de la unió realitzades fa menys de 3 mesos.
Si, potser si que 40 litres/hora són molts litres i que la naturalesa de la ciutat fa inevitable certes inundacions, que la dèria constructora no hagi respectat els cabals dels barrancs, però el que està clar es que algú fa negoci amb les desgracies dels demés. Ja hi ha prou d´obres mal fetes i irresponsables, ja estem farts de lluitar per tenir quelcom i que un polític maldestre ens ho ensorri tot. La gent estem farts de vosaltres així que si us plau feus a un costat i deixeu passar a la “marabunta”, resigneus d’enriquir-vos i dels egos que els carrers aviat seran nostres. I tot això per no obrir uns embornals el dia que plou.

M'agradaM'agrada